mandag 10. desember 2012

Juletradisjoner

På praksisplassen har vi flere juletradisjoner for å forberede barna på denne fantastiske høytiden! Hver morgning i samlingstunden synger vi julesanger, og en heldig elev får komme fram å tenne lys mens vi sier hva vi tenner lys for (glede, håp, lengsel, fred). Dette synes elevene er veldig stas, og jeg synes det er viktig at vi tar dette i plenum slik at alle barna får med seg hva vi tenner lys for i adventstidene.

- bilde fra google

På SFO tiden har elevene juleverksted, hvor de lager julekort, maler og synger julesanger. Veldig koselig! Julen er verdens beste tid på året <3

God jul!
- Julia

Oppdatering - Oktober

Hei alle leseree

Da tenkte jeg å oppdatere litt om hva vi driver med når jeg er på utplassering!


Når SFO har startet går vi opp med barne for å spise. På skolen jeg er utplassert på serveres det sunn og variert mat, men på grunn av rutiner vet barna at på tirsdager (når vi er der) er det frokostblanding med melk eller youghurt som gjelder. Dette er jeg med på å servere barna. Etter at første, andre og tredje klasse har spist ferdig har Martine, Linn og jeg fått tildelt en morsom oppgave å gjøre med barna.
Oppgaven går ut på å ta med oss en gruppe barn bort til gymsalen, hvor vi arrangerer aktiviteter. Dette kan være alt fra dansk stikkball til hinderløype og stiv heks.
På bildet ovenfor kan du se barna som leker ''Virus'' som er en veldig populær lek. Den går ut på at et ''virus'' løper rund og prøver å ta resten av barna, som da må legge seg ned på gulvet hvis de blir tatt. De andre barna får da i oppgave å slepe personene som er ''døde'' bort til tjukkasen hvor de må telle til 10 før de er frie, og kan løpe ut igjen.


- Et bilde av Martine og Linn fra noen måneder siden på husken med to av elevene, viktig å omgås så mye
 som mulig med barna i friminuttene og på SFO!:) 

Jeg trives veldig godt på barneskolen jeg er utplassert på, og hver uke byr på nye utfordringer og morsomme hendelser! Ingen dag er lik :D

- Julia

Konflikthåndtering

Heisann!
I dette innlegget skal jeg ta for meg et eksempel på en liten konflikt som oppstod en dag jeg var på praksis. Skal også skrive litt om hvordan jeg valgte å løse konflikten :)

Konflikthåndtering er en viktig del av min dag i praksis, og det oppstår nye konflikter mellom barna ganske ofte. Derfor er det viktig at jeg som BUA vet hvordan jeg skal ta fatt i disse konfliktene, enten de er små eller større.

- Konflikttrappen med stadier for hvordan konflikter kan utvikle seg


Jeg har observert at hvis det er noe som foregår rundt en spesiell gutt i klassen, og det skjer ting som kan være med på å forstyrre konsentrasjonen hans blir det trøbbel. Det er vanskelig for han å ikke la seg bli forstyrret, og det går ut over arbeidsroen til resten av klassen. Et eksempel på dette:
       Mens barna arbeidet stille og rolig var det en jente ved siden av denne gutten som tok hans viskelær isteden for sitt eget som hun ikke hadde med seg. Dette var ikke akseptabelt fra hans side, og han kikket opp til meg samtidig som han kranglet og ropte til henne. Dette er et tegn på at barnet trenger hjelp med noe, og jeg gikk med en gang bort til dem for å spørre hva som var på ferde. 
       Jeg bestemte meg for å sette meg ned ved siden av dem og lot dem for forklare sin side av saken. Jeg vet at det lønner seg å forklare barna hva de SKAL gjøre i forhold til det de IKKE skal gjøre, så jeg fortalte at resten av klassen får problemer med å konsentrere seg når det er uro i klassen. Jeg sa deretter at det er viktig at dere rekker opp hånden hvis det er noe dere vil fortelle en voksen om problemer isteden for å snakke høyt i timen. Jeg gikk så for å hente et eget viskelær til jenta som hadde glemt sitt hjemme, og ved å gjøre dette ble det ro igjen og konflikten ble stoppet i et tidlig stadium. 

Dette var ikke en stor konflikt, men det er viktig at barna lærer seg at de skaper uro ved å krangle midt i timen med stille arbeid, samtidig som jeg viser at de kan henvende seg til meg hvis det oppstår flere konflikter!:-)
- Trivelsledere som passer på at alle har noen å leke med, og  stopper små konflikter hvis
det trengs! Veldig bra med disse små hjelperne :)

- Julia

onsdag 5. desember 2012

Språkstimulering

Språket bruker vi hele dagen, både barn som voksne. Det er viktig å ha utviklet et godt språk for å kunne klare å kommunisere med andre mennesker, og ved hjelp av språkstimulering oppnår vi utvikling av språket. Språkstimuleringen jobber vi oftere med enn vi vet om selv, og mye av språkstimuleringen er uformell. Det kan være for eksempel når vi leser meldinger, bøker eller spiller spill. Med barna kan vi gjøre konkrete aktiviteter som er mer formelle; dette kan være for eksempel adjektivfortelling eller rett og slett øve på leseferdigheter ved å lese bøker.

Erikssons utviklingsteori for barn fra 6 – 12 år sier at barn i denne alderen blir kritiske til sine egne evner og prestasjoner, og vil nå starte å sammenligne seg selv med andre barn. Det er derfor viktig at vi som voksne gir positive tilbakemeldinger og er oppmerksomme på arbeidet barna gjør. Hvis barna får oppgaver de ikke mestrer vil det føre til konsekvenser som at barnet føler mindreverd.

Praksisplassen jeg er utplassert på er en flerkulturell skole; hvor alle ansatte vet at det er flere barn med forskjellige kulturer og som har andre morsmål enn norsk. For å forhindre at disse elevene detter ut av undervisningen fordi de ikke forstår språket; har de satt inn flere lærere som et ekstra tilbud for disse elevene. I klassen min har jeg flere barn med utenlandsk bakgrunn, men det er spesielt et barn som trenger ekstra hjelp med norsken. Hun tar da noe de kaller for norsk 2, og sitter på et eget rom sammen med en lærer. Dette synes jeg er et veldig bra tilbud, og det er viktig at alle barna blir sett og tatt hensyn til.


- Bilde fra Google
- Julia