onsdag 5. desember 2012

Språkstimulering

Språket bruker vi hele dagen, både barn som voksne. Det er viktig å ha utviklet et godt språk for å kunne klare å kommunisere med andre mennesker, og ved hjelp av språkstimulering oppnår vi utvikling av språket. Språkstimuleringen jobber vi oftere med enn vi vet om selv, og mye av språkstimuleringen er uformell. Det kan være for eksempel når vi leser meldinger, bøker eller spiller spill. Med barna kan vi gjøre konkrete aktiviteter som er mer formelle; dette kan være for eksempel adjektivfortelling eller rett og slett øve på leseferdigheter ved å lese bøker.

Erikssons utviklingsteori for barn fra 6 – 12 år sier at barn i denne alderen blir kritiske til sine egne evner og prestasjoner, og vil nå starte å sammenligne seg selv med andre barn. Det er derfor viktig at vi som voksne gir positive tilbakemeldinger og er oppmerksomme på arbeidet barna gjør. Hvis barna får oppgaver de ikke mestrer vil det føre til konsekvenser som at barnet føler mindreverd.

Praksisplassen jeg er utplassert på er en flerkulturell skole; hvor alle ansatte vet at det er flere barn med forskjellige kulturer og som har andre morsmål enn norsk. For å forhindre at disse elevene detter ut av undervisningen fordi de ikke forstår språket; har de satt inn flere lærere som et ekstra tilbud for disse elevene. I klassen min har jeg flere barn med utenlandsk bakgrunn, men det er spesielt et barn som trenger ekstra hjelp med norsken. Hun tar da noe de kaller for norsk 2, og sitter på et eget rom sammen med en lærer. Dette synes jeg er et veldig bra tilbud, og det er viktig at alle barna blir sett og tatt hensyn til.


- Bilde fra Google
- Julia

2 kommentarer:

  1. Bra at du tok med Erikssons utviklingsteori i innlegget:)

    SvarSlett
  2. Veldig fint første innlegg, du er flink med å ta bilder:)

    SvarSlett