onsdag 6. februar 2013

Sosial kompetanse

Sosial kompetanse utvikles hele tiden gjennom handlinger og opplevelser, og kan læres opp slik som andre ferdigheter og kunnskaper. For eksempel så kan evnen til empati øves opp gjennom forskjellige praktiske situasjoner eller samtaler. Barn og ungdom i ulik alder øver seg spesielt opp på sosial kompetanse gjennom å løse konflikter.


De 7 sosiale ferdighetene

- Empati og rolletaking
          Handler om å kunne leve seg inn i andres følelser og situasjoner, samt ha forståelse for andre perspektiver og tanker. Omtanke og respekt om andres følelser og synspunkter er viktig selv om man opplever situasjonen annerledes selv.

- Prososial atferd
          Et barn som har prososial atferd, utfører positive sosiale handlinger; gir andre ros, er vennlige, deler med andre, hjelper, inkluderer spesielt i lek og viser tydelig at de bryr seg om andre.

- Samarbeidsferdigheter
          Samarbeidsferdigheter er å kunne dele med andre, hjelpe, følge regler og beskjeder, og selvfølgelig kunne klare å samarbeide med andre barn og voksne.

- Selvkontroll
          Evnen til å kunne tilpasse oss fellesskapet og ta hensyn til andre. Det å kunne utsette egne behov og ønsker i situasjoner som krever kompromisser og felles avgjørelser. Å ha selvkontroll betyr også å kunne innordne seg, takle konflikter og vente på tur.

- Selvhevdelse
          Handler om hvordan vi kan hevde oss selv og våre egne meninger på en god måte. Det er viktig at man klarer å stå imot gruppepress ved å markere seg sosialt og ved å kunne uttrykke egne meninger og standpunkter. Det er viktig for barna å vite at det går an å si nei!

- Ansvarlighet
          At barn og unge utvikler ansvarlighet, forutsetter at de får være med på å bestemme og ta avgjørelser, samtidig som de er med på å ta konsekvensene av de valgene de tar. Ansvarlighet betyr også evne til å vise respekt for egne og andres eiendeler. Dette er de minste barna oftest dårligere på enn de litt eldre.

- Lek, glede og humor
          lek er viktig for alle barn. Derfor må barn kunne skille lek fra annen aktivitet og lære seg å tolke ulike lekesignaler. Å finne fram til en enighet i leken er en ferdighet som er avgjørende for å få være med og leke.
Selvfølgelig er det også veldig viktig å kunne la seg rive med og føle glede, slappe av, spøke og ha det moro! Da byr man på seg selv, og være til stede i den situasjonen man er i, der og da.

Her ser vi et eksempel på prososial atferd der to av barna er tilskuere som gir positive tilbakemeldinger og  roser gruppen som øver på et nummer de skal vise på en forestilling skolen skal ha neste torsdag

På bildet ser vi bare et barnsom lager snømann, men de andre barna var på jakt etter
 flere steiner og grener til munnen og nesen til snømannen.
Dette er et godt eksempel på sosial kompetanse når barna klarer å vise
samarbeidsferdigheter, ansvarlighet og lek, glede og humor! 


Slik ble resultatet! En nydelig snømann som detsverre ikke overlevde
mer enn et par timer, men dette var barna forberedt på, så det ble ingen stor sak ut av det :-)


Blogges!
- Julia

5 kommentarer:

  1. Wow, her har du fått med alt, man kan nesten bare lese bloggen din å gå direkte opp til prøve! veldig bra julia!:)

    SvarSlett
  2. Kjempe flott at du har skrevet forklaring på hva de 7 ferdighetene handler om! Fine bilder som er gode eksempler på noen av ferdighetene :-)

    SvarSlett
  3. Veldig bra innlegg Julia:) det var lett å lese og forstå hva sosial kompetanse er, og utrolig fine bilder som viser de forskjellige ferdighetene:)

    SvarSlett
  4. Du har på en god måte fått fortalt hva sosialkompetanse er. Og du har med bilder fra praksis der du viser hvordan barna praktiserer sosialkompetanse i praksis. Bra.

    SvarSlett